fogászat, implantológia, fogpótlás, fogtömés, sájápolás schindler dent, schindler, fogorvos
Slider

Esztétikus fogászat

Tömések

Tömésekre akkor van szükség, ha a fogak anyagában romlás indul meg, amelyet már nem lehet visszafordítani. Ilyenkor a felpuhult részeket kíméletesen eltávolítjuk, és a hiányzó részt töméssel pótoljuk. A romlás folyamata így megállítható, a fog egészsége megőrizhető.

A tömések régen amalgámból készültek, de ezt az anyagot higanytartalma és rossz esztétikája miatt ma már nem használjuk. Az általunk használt tömőanyagok fogszínűek, kopásállóságuk a zománcéhoz hasonló, polírozással teljesen simává alakíthatók.

Milyen anyagokat használunk?

a) esztétikus tömések kompozíciós tömőanyagokkal

  • színük, transzparenciájuk a fogszövetekhez hasonló
  • kopásállóságuk jó
  • alkalmazható örlő-, és frontfogaknál egyaránt
  • ragasztásos (adhezív) töméstechikával készülnek
  • egy ülésben elkészíthetőek
  • kevesebb foganyag feláldozásával járnak mint a hagyományos tömések

b) inlay (betét), onlay

Merev, szilárd tömés, amely digitális lenyomat alapján készül a rendelőben, majd a helyben kerül beragasztásra. A tömés egy korszerű CEREC berendezéssel készül, anyaga porcelán.

c) kerámiahéj

Kisebb mértékű helyzeti rendellenességek korrekciójánál, a fogak közötti rések lezárásánál, színkorrekcióknál választási lehetőség.

d) fogékszerek

A fog felszínére, speciális ragasztóval rögzített ékszerek (kő, nemesfém), amelyek bármikor eltávolíthatóak anélkül, hogy károsítanák a fogzománcot.

Cerec tömések

Műanyag esztétikus töméseket már évek óta rutinszerűen használunk a fogászatban, mert az amalgámtöméshez képest számos előnnyel rendelkeznek. Sokkal esztétikusabbak, gyorsan elkészíthetők és akár 10 évig sem kell kicserélni őket. Ugyanakkor ez a módszer sem tökéletes: hirtelen nagyobb erőhatásra letörhet, néhány év alatt a széli részek elszíneződhetnek, illetve a fogak találkozási pontjait nem mindig lehet megfelelően kiképezni vele. Ezért is jelentek meg már évekkel ezelőtt a teljesen fogszínű, zománchoz hasonló keménységű kerámia tömések, amelyeket a teljes kerámia koronákhoz hasonlóan fogtechnikus mintázott meg és égetett ki, majd a fogorvos ragasztott be a szájba. Ez azonban akár egy hetet is igénybe vett, így a páciensnek kétszer kellett megjárni a rendelőt, mire elkészült a tömése, vagy a koronája.

Erre nyújt megoldást a Cerec 3 rendszer, amely egy számítógépből és egy általa vezérelt kerámiacsiszoló egységből áll. A rendszerhez hozzá tartoznak még a teljesen egynemű anyagból álló nagy szilárdságú kerámiatömbök, amelyek 15 különböző árnyalatban és 4 méretben állnak rendelkezésre.

Miután kialakítottuk az üreget a tömés számára, vagy koronához lecsiszoltuk a fogat, készítünk egy digitális lenyomatot egy speciális szkenner segítségével. Az így kapott képekből számítógépen háromdimenziós mintát készítünk. Erre a program segítségével megtervezzük a pótlást. Ezután kiválasztjuk a megfelelő színű és méretű kerámiatömböt, amelyből a csiszológép pontosan az általunk tervezett formát alakítja ki. Miután elkészült a tömés, vagy a korona (kisebb darabok esetén 4-5 perc, nagyobb töméseknél, koronáknál 10 perc), a teljes kerámia koronákhoz hasonló módon cementtel beragasztjuk.

A fent leírt módszer sokkal precízebb munkát eredményez, mint a hagyományos lenyomatvételi eljárás, és a laborban történő mintázás és égetés, mert így kiküszöbölhetők a hagyományos technikából eredő pontatlanságok, a szállítás során előforduló esetleges sérülések, illetve a pótlás színe is pontosabban meghatározható. Ráadásul a teljes munkafolyamat csak egy órát vesz igénybe.