fogászat, implantológia, fogpótlás, fogtömés, sájápolás schindler dent, schindler, fogorvos
Slider

Megelőzés

A száj egészségének megóvása, fenntartása és a betegségek kialakulásának megakadályozása rendkívül fontos feladat. Napjainkban a civilizált emberek körében leggyakrabban előforduló fogászati megbetegedések a fogszuvasodás (caries) és a fogágybetegségek (parodontopathia). Mai tudásunk szerint kialakulásukhoz több tényező együttes jelenléte szükséges. Az egyik legjelentősebb betegséget okozó faktor a foglepedék (dentális plakk). A foglepedék a fogak vagy fogművek felszínén elhelyezkedő, erősen tapadó, baktériumokból és a táplálék bomlási termékeiből álló, puha massza, amely csak mechanikai dörzsöléssel távolítható el. A foglepedék elmeszesedett formája a fogkő, amely íny alatt és felett helyezkedhet el, a fogágy-betegség kialakulásában járulékos tényező.

A fogbetegségek megelőzésének számos lehetősége van.

1.) megfelelő szájhigiéne

a) mechanikus és kémiai anyagokkal

A foglepedék eltávolítására mechanikus eszközöket (fogkefe, fogkrém) és kémiai anyagokat (szájöblítők) alkalmazunk.

Fogkefe:

 • kicsi fejű, amely a fogak minden felületéhez biztosítja a hozzáférést
 • lekerekített műanyag sörték
 • ép íny esetén közepesen kemény, fogágy-betegség esetén puha sörték
 • ultrahangos fogkefe (lehetőleg elektromos)
fogászat, implantológia, fogpótlás, fogtömés, sájápolás schindler dent, schindler, fogorvos
Slider

Az ultrahangos fogkefe a rendelőnkben is használt ultrahangos technológián alapul. A hagyományos elektromos fogkefe és az ultrahangos fogkefe közötti lényeges különbség a rezgéstartományban mutatkozik. Az elektromos fogkefe esetében 3000 rezgés/perc, míg az ultrahangos fogkefe esetében 20 000 rezgés/perc. Ennek a különbségnek köszönhetően az ultrahangos fogkefe sokkal alaposabb tisztítást tesz lehetővé, emellett már az apróbb fogköveket is eltávolíthatjuk vele.

Használata nagyon hasonlít az elektromos fogkeféhez, de a lényeges különbség az, hogy nem kell dörzsölnie a fogakat, elegendő egyszerűen végighúzni a fogakon – követve az íny vonalát.

Fogkrém:

 • fluoridos (3 éves kortól)
 • gyógyfogkrémek fogágy-betegségben (gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású)
fogászat, implantológia, fogpótlás, fogtömés, sájápolás schindler dent, schindler, fogorvos
Slider

Fogmosási technika:

 • kicsi, körkörös mozdulatokkal
 • az ínytől a fogak felé haladva
 • célszerű állandó sorrendben
 • minden felszínt jó alaposan

Fogmosási gyakorisága:

 • naponta legalább kétszer, lehetőség szerint azonban minden étkezés után javasolt

Járulékos fogtisztító eszközök:

 • fogselyem
 • interdentális kefe
 • superfloss

b) fogkövek eltávolítása (depurálás)

A fogkövek eltávolítása (depurálás) mechanikusan, ultrahangos depurátorral történik.

2.) rendszeres fogorvosi ellenőrzés

 • Érdemes félévente felkeresni a fogorvost!

3.) helyes táplálkozás

 • kevesebb és ritkább (főétkezések között ne!) cukorfogyasztás
 • cukorpótló anyagok alkalmazása (a száj baktériumai által nem bonthatóak, savat nem képeznek, így nem károsítják a fogzománcot)

4.) fluoridok alkalmazása

 • belsőleg (szisztémásan) a fog fejlődése idején, pl. ivóvíz, só, tabletta, tej
 • külsőleg (lokálisan) a fog áttörése után, pl. ecsetelés, öblítés, fogpaszta

A fogíny megbetegedései

A fogágybetegség leggyakoribb típusa a fogágy-gyulladás, melyet rendszerint megelőz az íny gyulladása.

Ínygyulladás (gingivitis)

A dentális plakk okozta (sokszor fertőzés által kiváltott) gyulladás, amely az ínyszélre lokalizálódik, és a plakk eltávolítását követően teljes gyógyuláshoz vezethet. Az ínygyulladás lehet heveny (akut) vagy idült (krónikus). Akut formáját fertőzések (pl. herpesz-vírus) okozhatják, ínyszéli duzzanattal, pirossággal, fájdalommal, apró hólyagokkal vagy fekélyekkel, esetleg lázzal, nyirokcsomó-duzzanattal is járhat. A krónikus ínygyulladás gyakran fájdalmatlan, enyhén vöröses-kékes, duzzadt lehet, fogmosáskor vérzési hajlam jelentkezik. Az ínygyulladás a kiváltó ok megszüntetésével meggyógyulhat, az elhanyagolt azonban fogágy-gyulladásba mehet át.

Fogágygyulladás (parodontitis)

Az ínyszélből kiinduló gyulladás ráterjedhet a fogágy mélyebb szöveteire, a fogmedercsontra és a gyökérhártyára. Ilyenkor kezdetben az ínyszél mélyebbre csúszik, sérül, ínytasak alakul ki. A tasakba ételmaradék kerül, plakk rakódik le, és fogkő képződik. Mindezek az ínytasak belső szélének további gyulladását, a fog tartószöveteinek pusztulását okozzák, ami végső következményként a fog meglazulásához és elvesztéséhez vezethet.

A kezelés lehetséges módjai:

 • legfontosabb a szájhigiéne helyreállítása (dentális plakk, fogkő eltávolítása)
 • mély ínytasak esetén műtéti beavatkozás
 • antibiotikus kezelés
 • lézer kezelés: a kezelés időtartama, módja a fogágy-betegség típusától és az állagától függ

Higiénia

Sigron Kft.

A Sigron Magyarország Kft., az osztrák Sigron Gmbh leányvállalata több évtizedes tapasztalata a tökéletes higiénia és steril környezet megteremtésének biztosítéka. A vállalkozás, amely egészségügyi intézmények, kórházak, fogászati rendelők higiéniájáért felel, a Schindler Dent fontos, megbízható partnere.
fogászat, implantológia, fogpótlás, fogtömés, sájápolás schindler dent, schindler, fogorvos
Slider

Autaclav készülék

Az Autoclav olyan sterilizáló készülék, melynek munkaterében a létrehozott túlnyomásos, telített vízgőz hatására a mikroorganizmusok elpusztulnak. A megfelelő tisztítási és fertőtlenítési eljárások után minden többször használatos eszköz (kézi darab, különféle műszerek, fogók stb.) sterilizálása Autoclavban történik. A legtöbb eszközt csomagolva sterilizáljuk, így hosszabb ideig biztosítva azok steril felhasználását. Ehhez olyan speciális csomagolóanyagokat használunk, melyek megfelelően átengedik a gőzt, így biztosítva a sterilezési eljárás sikerességét.

Egyszer használatos eszközök számának növelése

A megfelelő fertőtlenítési és sterilizálási eljárások mellett a rizikótényezők tovább csökkenthetők az egyszer használatos eszközök alkalmazásával. Épp ezért nagy súlyt fektetünk arra, hogy minél több ilyen eldobható eszközt használjunk fel munkánk során (öblítő pohár, nyálkendő, papír zsebkendő, védőhuzat, nyálszívó, tálcabetét, papírtörülköző, injekciós tűk, fecskendők, védőmaszk, gumikesztyű).

Felületi tisztításhoz alkalmazott szerek

Minden kezelés előtt szükséges a teljes kezelőegység fertőtlenítése. A kézi darabok fertőtlenítését Dentiro kendővel végezzük, a fogászati kezelőszéknek a tisztítása pedig Dentiro Mikro spray felhasználásával történik. A munkapult lemosására használt anyag: Incidur. Minden sterilizálandó eszköz először fertőtlenítő fürdőbe kerül, melynek kapcsán Haemosol és Rotasept fertőtlenítő szereket használunk.