fogászat, implantológia, fogpótlás, fogtömés, sájápolás schindler dent, schindler, fogorvos
Slider

IMPLANTÁCIÓ

Fogaink elvesztése mindannyiunkat megvisel. Nem tudunk jól rágni, kényelmetlenül érezzük magunkat, rosszkedvűek vagyunk. A hagyományos fogpótlási módszerek nem mindig képesek megfelelően orvosolni meglévő problémáinkat. Ezekben az esetekben megoldást jelent az implantátumos fogpótlás.

Mi a fogászati implantátum?

Az implantátum olyan bioanyagból készített műgyökér, amelyet az elvesztett fogak helyére ültetnek be a fogpótlás viselése céljából. Anyaga a legtöbb esetben tiszta, ötvözetlen titán, melyet az élő szervezet elfogad.

Mikor javasolt az implantáció?

 1. Ép fogíven belül egy-két szomszédos fog hiánya
 2. Hosszú sorközi vagy sorvégi foghiányok (elkerülhető a részleges kivehető fogpótlás)
 3. Teljes fogatlanság esetén

Az implantációs fogpótlás előnyei

 1. Az implantátum alkalmazásával a páciens számára a fogmű viselési komfortja, funkcionális stabilitása, esztétikai hatása előnyösebb, mint ahogyan azt a hagyományos módszerekkel el lehet érni
 2. Ép foganyag feláldozása elkerülhető (egy fog hiánya esetén a szomszédos fogak épsége megőrizhető)
 3. Azon páciensek esetében is alkalmazható, akik pszichés okok vagy anatómiai adottságok következtében nem képesek a hagyományosan elkészített pótlást viselni

Az implantáció menete

 1. előzetes vizsgálatok: fogorvosi vizsgálat (mely fogakat kell pótolni), panoráma röntgenfelvétel és/vagy CT felvétel (állcsont vizsgálata), általános orvosi vizsgálat (labor)
 2. tervezés, pontos tájékoztatás a páciens részére
 3. az implantátum(ok) beültetése helyi érzéstelenítésben
 4. ideiglenes pótlás készítése
 5. gyógyulási szakasz: kb. 3 hónap (csontos összenövés, stabil rögzülés kialakulása)
 6. implantátum felszabadítása az íny védelme alól
 7. végleges fogpótlás elkészítése
 8. rendszeres fogorvosi ellenőrzés a műtét után másfél hónappal, a pótlás elkészülte után 3, majd 6 hónappal, később évente egyszer

A rendszeres kontroll segítségével időben felismerhetők és kezelhetők az implantátum körül jelentkező esetleges elváltozások, ami megnöveli élettartamukat!

DIÓDA- ÉS LÁGYLÉZER

A fogászatban, szájsebészetben különböző hullámhosszúságú lézereket használunk. Ezek alkalmazása sok előnnyel jár, és különösen fontos ebben a nagy vérellátottsággal rendelkező régióban. A félvezető (dióda) lézerek az utóbbi évek generációjához tartoznak. Ezek hordozhatóak, kompaktak, igen hatékonyak, és megbízható sebészi eszközzé váltak a fogászatban is. Parodontológiai kezelés esetén, a hagyományos fogkő eltávolítást (depurálást) követően baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatás érhető el. Műtéti alkalmazás esetén a sebgyógyulási folyamat, a hámtapadás kialakulása is felgyorsul. Általánosságban elfogadott, hogy a fogászati lézerek alkalmazásakor keletkezett hő kedvező a baktérium-, illetve a csíraszám csökkentésében a fogíny és a fogágy megbetegedéseinek kezelésekor.

Felhasználási területe

 • implantátumok felszabadítása
 • gyökérkezelés: gyökércsatorna sterilizálása
 • sebészeti beavatkozások (gingivectomia frenectomia)
 • parodontológia: parodontális tasakok kezelése
 • fogfehérítés
 • herpesz, afta kezelése
 • előkészítés lenyomatvétel előtt

Előnye

 • maximális vérzéscsillapítás
 • lágy szövetek "leborotválása"
 • rövidebb gyógyulási idő, a páciens komfortja nő
 • fogmegtartás minősége javul
 • a műtéti terület könnyebb elérhetősége

LÁGYLÉZET (SOFT LASER)

Felhasználási terület

 • műtétek utáni duzzanat elkerülése céljából
 • afta-, herpesz kezelések
 • hematómák (vérömlenyek)

PIEZOSEBÉSZET

Ez az ultrahangos készülék a fogkő eltávolításhoz hasonló módon, kíméletesen, a csontot szinte elrezegtetve működik, ami hasznos eszközzé teszi az olyan bonyolultabb beavatkozásoknál, mint például a betört foggyökerek eltávolítása, vagy az implantációs műtétek. Nagy előnye más eljárásokkal szemben a precizitás, így csak onnan távolítunk el csontot, ahonnan feltétlenül szükséges. A csont nem törik, apró csontforgácsokat távolítunk el, melyek például csontpótlókkal összekeverve olyan területekre visszajuttathatók, ahol több csontszövetre lenne szükség, mint ami rendelkezésre áll. Így olyan területeken is lehetővé válik az implantáció, ahol eredetileg nem volt meg hozzá a kellő csontmennyiség.

A piezosebészeti készülékkel végzett beavatkozások során minimális a vérzés, ami csökkenti a műtét utáni panaszokat, illetve gyorsítja a gyógyulást. Így a további kezelések hamarabb végezhetők el. A készülék használatakor a lágyszövetek nem sérülnek, ami olyan beavatkozásoknál nyújt előnyt, ahol a műtéti terület közel esik az arcideghez, erekhez, vagy amikor arcüreg emelést kell végezni. Ezzel a módszerrel ilyenkor is csökken a szövődmények kialakulásának esélye.